2013. június 18., kedd

The half empty/full glass

Ciao Bella,

Az elmúlt hetekben a new yorki plus size divathét közeledtével (ami ezen a héten zajlik, Full Figured Fashion Week névvel) minden közösségi csatornám tele volt a bemutatóra lázasan készülődő modellek, bloggerek és divattervezők képeivel, híreivel. Érthető az izgatottság, hisz az év legnagyobb, telt nőknek szóló eseménye ez - remélem jövőre már én is ott leszek.



My social media channels were full with news and posts about the upcoming New York event, Full Figured Fashion Week (happening actually this week) as models, bloggers and designers were waiting for these days with so much enthusiasm. No surprise as this is the biggest plus size event in the year - hopefully next year I'll be there, too.





A rendezvényről szóló posztokat nézegetve olyan érzésem támadt, mintha csak a new yorki vagy épp milánói divathét előtt járnánk időben. Nem volt "plus size" érzésem, egyszerűen csak divat érzésem volt. Meg is fogalmazódott bennem a kérdés, vajon szükséges-e az a két kis szócska akár a modellek vagy épp rendezvények neve elé? Persze érthető okokból használják, mert ez a rendezvény (akárcsak a többi, telt nőknek szóló) már a nevében is felkívánja hívni a figyelmünket arra, hogy nekünk, ducibb lányoknak szól. Nem akarok hálátlan lenni, hiszen legalább már vannak kezdeményezések az utóbbi években, hogy a 42-es méret fölötti lányok is megmutassák magukat a kifutón.


 

As I was reading posts on my social media wall I had the same feeling like we are ahead of the MB Fashion Week NY or Milan. I did not have the "plus size" urge but the fashion urge. So I phrased the question: do we really need those 2 words next to the models or in the name of events? Obviously there is a reason to use "plus size" to call our attention that we, curvy ladies are the target for a given event and I do not want to be ungrateful as I am happy to have events for size 12 and above.


Egyszerűen csak elgondolkodtam azon, hogy nem feltétlenül ez a társadalmi integrálódás legjobb útja. Lehet, hogy azáltal, hogy felhívjuk mindenki figyelmét a tényre, hogy ezek a lányok nagyobbak (megjegyzem NEM nagyobbak az átlagnál, csak ugye a divat szerinti plus size...) azzal csak szélesítjük az ún. straight és plus size világ közti szakadékot. Hiszen ők is modellek. Pont. A straight modelleket sem külső jegyek alapján aposztrofáljuk, "barna" vagy épp "szőke" modellként. Akkor miért kellene súly alapján?


It made me thinking whether calling someone "plus size" may not be the best way for social fusion as we call everybody's attention to the fact that these models are bigger (which is NOT true as they have the average female body just in fashion everything is smaller...) and we make the gap between straight and curvy even bigger. They are models, too. Period. Straight models are also not categorized  by "blonde" "brown" or any other physical feature, right? So why pointing out the weight?



A gondolataimat csak megerősítette Jada Sezer, aki azt mondta nekem a minap "Én nem hívom magam plus size modellnek, miért tenném? Olyan modell vagyok, mint bármelyik más modell a szakmában"

Kíváncsi vagyok  a Ti véleményetekre is - kérlek írjátok meg akár itt kommentben akár FB oldalamon! 

Csók, puszi, pá édeseim
Zsuzska



Jada Sezer just assured my thoughts the other day when she said: "I don't call myself a plus size model, why should I? I am a model like any other models in the industry"

I want to hear your thoughts on the topic, please share here in comments or on my FB page!

xoxo
Susie

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése