2012. október 27., szombat

I (heart) me, myself and I avagy hogyan kezdj hozzá

Ciao Bella!

Ugye Te is alkalmazod a saját magad befeketítése taktikát? Hogy miről is beszélek? Vegyünk egy irodai környezetet (szabadon behelyettesíthető iskolával, bulival vagy kávézóval) ahol két nő beszélgetésbe elegyedik. Előbb vagy utóbb szó lesz (sokszor egyből ezzel indul egy női csevej) a testükről
- Milyen vékony a derekad...bezzeg az enyém!
- Jajj ne is mondd! Én a melleid irigylem, mit meg nem adnék, ha nem "A" kosárral kínlódnék...


Ugye ismerős? Persze a testrész is szabadon behelyettesíthető - azonban ez az ártatlannak tűnő beszélgetés borzasztó károkat okoz Benned, Szépségem.

Gyerekkorunk óta a minket körülvevő nők semmi másról sem beszélnek, csak az elégedetlenségekről. Hiszen nagyon kevés kislány cseperedik úgy fel, hogy édesanyja vagy nővére naponta elmondaná, mennyire szeretik a testüket, milyen szépnek érzik magukat. Talán beképzelt egy nő, ha ilyet mond? Talán túlságosan fenn hordja az orrát?

NEM SZÉPSÉGEM, egyszerűen csak SZERETI  a testét!!! Bármennyire furcsán hangzik, nem több ez, "csak" tisztelet és szeretet önnön magad irányába.

Annyi nőtől hallom az elkeseredett sóhajt "Miért nincs nekem senkim? Miért nem találok egy pasit aki szeretne engem?" mire nagyon szívesen visszakérdezek: és TE? Te szereted és tiszteled magad? Vagy inkább mormolod a negatív mantrát, mennyire széles a csípőd, milyen béna vagy a konyhában, mennyire képtelen vagy ügyesen parkolni? Ez a sok önostorozás vezet odáig, hogy sok nő szinte semmibe veszi saját magát és ezért engedi meg ugyanezt a pasiknak!


A tudatalatti egy roppant kiélezett fegyver - könnyen saját magunk ellen fordítható. Ahogy megerősítően tud hatni egy-két biztató szó a lányodnak/barátnődnek/anyukádnak, milyen ügyes az iskolában, milyen szépen kisminkelte magát vagy milyen finom süteményt sütött - ugyanúgy TE is megérdemled ezeket a dicséreteket saját magadtól!

Próbálj odafigyelni legközelebb a szavaidra ha egy barátnőddel vagy kolléganőddel csacsogtok jelentéktelennek tűnő dolgokról. Mitől félsz? Kedvesnek lenni másokhoz és magadhoz nem árthat, így gyakorlásra fel!

1. Dicsérd meg! Mondd meg, mennyire szép a szeme/cipője/körme/stb! A mások irányába tanúsított pozitív energia rád is jó hatással lesz - szeretetből adni sosem önző dolog, hiszen a szeretetből nem lehet kifogyni!

2. Írtam már erről korábban, de az ismétlés sosem árt: végy egy papírlapot és írd össze, mi mindent szeretsz magadban - a legapróbbnak tűnő dolgok is fontosak! Így ha segítettél a szomszédnak megfogni a liftajtót vagy büszke vagy a fehér fogaidra - nosza, listára velük! Remek alkalom ez végiggondolni az életed apró mozzanatait és meglátod, olyan sok értékes dolog van Benned, amire eddig nem is figyeltél fel! Szerethető vagy - nekem elhiheted ;-)



3. Bocsáss meg magadnak! Miért büntetnéd saját magad olyan dolgokért, amik már a múlt részei? Inkább fog fel őket tapasztalatszerző élményként. Állj a tükör elé, nézz mélyen a saját szemedbe (ahogy mással tennéd) és mondd ki hangosan: "Megbocsátok magamnak amiért (.......) hiszen (........) tanultam belőle"
Ügyetlennek érzed (és még rosszabb: nevezed!) magad? Kicsúszott már jó pár csésze a kezeid közül? Bocsásd meg ezt magadnak és foglald össze mit tanulsz ezekből az élményekből (például nem fogsz a mosogatás közben hadonászni ha csöng a mobilod - a türelem nagy erény és tanulható! :) )

4. Légy önmagad! Ha úgy tartja kedved, nevess vagy sírj, viseld amihez kedved van és élvezd az életed - teljesen függetlenül attól, mások mit gondolnak erről vagy mit mondanak, hiszen ez a TE életed, a TE boldogságod, nem az övék!


5. Úgy bánj saját magaddal, akár a legjobb barátnőddel! Szereted, kedves vagy vele, tiszteled, elismered és támogatod? Ha az a lány mindezeket megkapja tőled - miért ne adnád meg saját magadnak is? Légy kedvesebb magadhoz, dicsérd meg saját magad és ismerd el mindazt, amit elérsz!



6. Elég legyen az összehasonlításból! Ezen a bolygón MINDENKI egyedi és megismételhetetlen (nyilván a klónozás más téma :) ), mindannyian más és más plusszal rendelkezünk éppen ezért nem célravezető az összehasonlítgatás. Ha arra fordítod az energiáidat, hogy másnak milyen autója/háza/munkája/teste/szeme/stb van, csak gyengíted magad és táptalaja ez az irigységnek és a frusztráltságnak. Ugye nem lehet egy almát és egy körtét egy lapon említeni és összehasonlítani? Miért kellene ugyanolyannak lenniük amikor különbözőek? Nincs ez másképp velünk, nőkkel sem! A hasonlítós játszmából vezető kiút azzal kezdődik, ha felismered a saját erősségeidet és azokra koncentrálsz - próbáld csak ki, ehhez a 2. pont nagyon jó gyakorlat!

7. Senki sem tökéletes - Te miért akarsz az lenni? Óriási nyomást teszel magadra, ha állandóan a tökéletességre hajtasz - hisz az nem létezik, ideje lenne már felismerni :) Te épp úgy vagy jó, ahogy vagy - a jó és kevésbé jó tulajdonságaiddal együtt!


Ennyit az elméletről - most munkára fel, Szépségeim! Kezdjétek el már ma! Ha pedig megosztanád velem a tapasztalataidat - annak nagyon örülnék!!! Írj Facebookon (KATT IDE) vagy a cupcakeandpearls@gmail.com emailcímemre!

Csók, puszi, pá édeseim!

Zsuzska

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése